Belading

Card image cap

Stalen halffabrikaten zijn meestal ronde staven ruwijzer die in een staalfabriek verwerkt moet worden tot een eindproduct.
In dit artikel wordt beschreven hoe dergelijk halffabrikaat in model nagebootst kan worden.

Card image cap

Een staaltrein is de blikvanger op de baan; een zwoegende eloc met een lange sleep wagens van de miniatuur hoogovens op weg naar het achterland blijft imposant. In dit artikel worden grote rechthoekige staalplaten in model nagebootst.

Card image cap

Op de modelbanen van de Friese Modelbaan Club ziet je ze wel eens rijden, bloktreinen bestaande uit een zwoegende loc met daarachter een groot aantal roodbruin gekleurde vierassige zelflossers in verschillende hoogten, met op de zijwand van die wagens de tekst ErzId, ErzIId of ErzIIId. Ook de lading van de wagens heeft een roodbruine kleur; het is ijzererts, een belangrijke grondstof voor de staalindustrie.
In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de ertswagens en het maken van de belading.

Card image cap

In dit artikel wordt een handreiking gegeven hoe een realistische militaire trein in halfnul gemaakt kan worden. Militair transport op de baan is zwaar transport, vaak buiten profiel en best indrukwekkend om te zien.

Card image cap

Zowel op laadplaatsen langs het spoor als op wagens zie je vaak lading onder dekzeilen. Op zich is het leuk om zulke lading na te maken. Je ziet onder het kleed de vormen van de lading, maar helemaal duidelijk wat er onder het zeil verborgen zit is het vaak niet. Goederen die gevoelig zijn voor beschadigingen en weersinvloeden worden vaak onder dekkleden vervoerd. In dit artikel een handreiking hoe dit in model natuurgetrouw valt na te bootsen.

Card image cap

Dit artikel beschrijft het vervoer voor wat typisch was voor een wagonnetje op een lokaallijn: namelijk hooi.

Card image cap

Kolenwagens werden niet alleen ingezet voor het vervoer van kolen, maar werden ook ingezet voor vele andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het vervoer van mijnhout.
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je eenvoudig het vervoer van hout bedoeld voor de versteviging en ondersteuning van mijngangen in model kunt namaken.