Stalen halffabrikaten

IJzererts wordt in de hoogovens verwerkt tot ruwijzer. De staalfabriek is meestal in staat om het staal zodanig voor te bewerken dat deze door de staal verwerkende industrie verder kan worden bewerkt tot een eindproduct. Dit voorbewerkte staal wordt ook wel een halffabrikaat genoemd. Halffabrikaten zijn meestal lange staven staal in diverse afmetingen, zowel rond, vierkant of rechthoekig. Deze halffabrikaten worden veelal per spoor vervoerd op staalwagens.

In dit artikel wordt beschreven hoe je ronde staal halffabrikaten kan vervoeren per staalwagen. De meeste modelspoorfabrikanten hebben wel van deze wagens in hun assortiment.

Benodigdheden

  • sateprikkers
  • ongekookte spaghetti
  • fijn schuurpapier (korrel 180)
  • polished steel verf (Humbrol nr. 27003)
  • roest verf (Humbrol nr. 113)
  • penseel (dikte 6)
  • kleurloze hobbylijm
  • dun ijzerdraad of koperdraad (dikte 0.3 mm)
  • plaatje balsahout (dik 1 mm, afm. 30 x 30 mm
  • geschikte staalwagen, bijv. ???? van Roco

Eindresultaat

Beschrijving

Maken van de "halffabrikaten"

De stalen staven worden gemaakt van de sateprikkers en de ongekookte spaghetti.
De sateprikkers worden ontdaan van het puntje door dit met een scherp mesje af te knippen. Vervolgens worden de stokjes ongeveer in het midden nogmaals door gesneden. De stokjes worden vervolgens geschuurd met het fijne schuurpapier.

Nu is de ongekookte spaghetti aan de beurt. Breek enkele spaghettistaafjes in een zodanige lengte dat deze ongeveer 2 cm langer zijn dan de geschuurde sateprikkertjes.

Verven van het "Staal"

De satestokjes en de spaghetti worden met de polisched steel van Humbrol egaal geverfd en te drogen gezet.
Zodra de verf droog is moet het staal "roestig" worden gemaakt. Breng met de penseel hier en daar sterk verdunde roestkleur op de "halffabrikaten" aan.

Stapelen van de grote staven staal

Hier voor gebruiken we alleen de geverfde en geroeste satestokjes.
Deze worden als volgt gestapeld. Het staal wordt niet hoger dan 2 lagen gestapeld. Op de onderste rij komen 5 staven te liggen. Deze kunnen middels wat hobbylijn stijf tegen elkaar worden gelijmd. Voor de bovenste rij worden 3 stokjes tegen elkaar gelijmt.
Op de onderste laag wordt op 3 plaatsen een houten lat gelegd. Een in het midden en aan iedere rand (op ongeveer 1,5 cm vanaf de kant) wordt ook een houten lat gelegd. Deze houten latten maken we van het balsahout. De lengte van de lat wordt bepaald door de breedte van de onderste laag. De lat moet ongeveer 1,5 mm breed worden.
Vervolgens kan de bovenste laag staal worden aangebracht.

Bundelen van de dunne staven staal

Hiervoor gebruiken we de spaghetti. De spaghetti wordt per 4 staafjes gebundeld. De spaghetti wordt met het metaaldraad (0,3 mm dikte) op 3 plaatsen vastgezet. Een komt in het midden en aan iedere kant komt ook een, op ongeveer 1,5 cm vanaf de rand.

Deze bundels worden links en rechts van de gestapelde grote staven ruwstaal geplaatst. Aan iedere kant twee. Deze kunnen het best met een druppeltje houtlijm of hobbylijm worden vastgeplakt.


© Jonny Bijlsma, Veenwouden