Scenery

Card image cap

Bergen in model

Wie kent het niet: bergen bouwen van gips. Dit artikel is een variant op de tradionele manier van bergen bouwen. Hier wordt beschreven hoe je een lichtgewicht berg kunt bouwen die zeer realistisch over komt.

Card image cap

Bouwen in karton

De trend van 'laser-cut' karton bouwkits zet zich steeds verder door. In tegenstelling tot kunststof-gebouwen heeft een fabrikant geen dure spuitgietmallen en -machines nodig en hoeven er niet honderden bouwkits te worden verkocht om de kosten er weer uit te krijgen. Met name in Duitsland hebben de modelbaanbouwers het karton herontdekt als materiaal voor fraaie gebouwen en details.

Card image cap

Gipsen portalen

Tunnel portalen en steunmuren gebouwd van gips werken zeer realistisch. Vaak wordt opgezien tegen het werken met gips en het beschilderen daarvan.
In dit artikel wordt in vogelvlucht uitgelegd hoe je ook thuis geslaagde tunnels en steunmuren kunt bouwen in gips.

Card image cap

Vervaardigen van mallen

Als modelspoorder heb je soms een groot aantal van dezelfde onderdeeltjes nodig. Afhankelijk van wat je nodig hebt kan dit soms een kostbare aangelegenheid worden. Een goedkoper alternatief is om van de originele delen een mal te maken en deze te gebruiken om de onderdelen te reproduceren.
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je zelf mallen kunt vervaardigen uit latex of siliconenrubber.