Wijnranken

Het gekozen thema van onze clubbanen is het in miniatuur vormgeven van het landschap rondom twee in Duitsland gelegen rivieren. Voor de H0-baan is dit de Moezel, geografisch gezien van Ediger-Eller naar Bullay en van Bullay naar Reil. Voor de N-baan is dit een deel van de Rijn, geografisch gezien in en nabij de gemeente Oberwesel am Rhein. Een gegeven wat opvalt, is de aanwezigheid en nog wel in groten getale van wijnranken. Deze bijdrage gaat over het vervaardigen van wijnranken in miniatuur.

Benodigdheden

  • Bloemdraad 0,35mm doorsnede van het merk Rayher;
  • Boomschorspasta van Anita Decor, nummer A.D. 110;
  • Voor de stammen: acrylverf in een donkerbruine kleur, bijv. Lederbraun van Revell;
  • Voor de palen: acrylverf Holzbraun van Revell;
  • Voor het loof: Blattflor van Heki (kleur kiezen op basis van het seizoen dat wordt uitgebeeld);
  • Lijm: Mod Podge, maar hout of boekbinderslijm is ook geschikt;
  • Snijmat;
  • Handboortol;
  • Zijkniptang;
  • Schaar.

Eindresultaat

Beschrijving

Vervaardiging wijnranken

Op de snijmat plakken wij met behulp van maskeer-tape een stuk van 3,5 cm (voor N 2 cm) ten behoeve het bepalen van de benodigde lengte bloemendraad. Vervolgens knippen wij de bloemendraad in stukken van 3,5 cm. (Voor N 2 cm). Per wijnrank hebben wij drie stukken nodig. Deze drie stukken draad bundelen wij en steken deze in de boorkop van de handboortol. Het andere uiteinde pakken wij vast en draaien het in elkaar. Daarna trekken wij aan éen kant de drie draden tot een lengte van 2 cm (voor N ongeveer 1 cm) uit elkaar. Deze steken wij in een stuk piepschuim of schuurspons. Het is handig om op deze wijze een aantal ranken, al naar gelang de animo aanwezig is, te vervaardigen. Op een schuurspons passen twaalf ranken.

Nu behandelen wij de ranken met boomschors-pasta. Dit doen wij met behulp van een cocktailprikker. De stam wordt tot aan een lengte van 1 cm (voor N 0,5 cm) ingesmeerd. Dit niet behandelde deel is nodig voor het steken in het landschap.

het drogen hiervan verven wij de ranken in een donkere tint bruin. Indien er een behoorlijk aantal zijn vervaardigd, is het mogelijk om dit verven met behulp van een spuitbus te doen.

Nadat de verf is opgedroogd gaan wij aan de slag met het Blatterflor. Wij knippen het flor in stukken van 1 x 1 cm (voor N 0,5 x 0,5 cm). De drie takken smeren wij in met de gekozen lijm, in dit geval Mod Podge. In de per rank benodigde stukken flor steken wij de takken en vormen wij deze tot een wijnrank. Indien het uiteindelijk resultaat niet geheel naar uw zin is, kan er met behulp van een schaar het een en ander worden aangepast.

Vervaardiging van palen en draden

De wijnrank is nu gereed en kan met lotgenoten in het landschap geplaatst worden. Nu wil het geval, dat de wijnranken in rijen geplaatst worden. Met behulp van palen met daartussen gespannen draden wordt het geheel bij elkaar gehouden. Tussen twee palen plaatsen wij twee wijnranken. Deze palen vervaardigen wij met behulp van korte cocktailprikkers. De lengte van de palen is 4 cm, waarvan 1 cm de grond in gaat. (Voor N respectievelijk 2,2 cm en 0,5 cm). Wij verven de palen in een houtkleur.
De ruimte tussen de palen bedraagt ongeveer 4 cm (voor N 2,2 cm). Na het plaatsen van de palen spannen wij de draden door middel van garen in een min of meer passende kleur. In het onderhavig geval is gebruik gemaakt van een lichtgrijze tint. Degenen die werken in de schaal 1:160 kunnen eventueel alleen de palen weergeven met behulp van bijvoorbeeld metaaldraad. Een cocktailprikker is hiervoor te volumineus. Ook bestaat er de mogelijkheid dat het spannen van draden in deze schaal op de zenuwen gaat werken. Vervolgens kunnen de wijnranken geplaatst worden.