H0-baan

De H0-baan wordt een combinatie van trajecten naar Duitsvoorbeeld en een in Fryslân gesitueerd gedeelte. Op de overgang tussen het Duitse gedeelte en Fryske gedeelte wordt een heus grensstation gesitueerd. Waarbij Bad Bentheim als voorbeeld dient. Op dat station staat in het echt het Nederlands materieel ook naast het Duitse materieel.

Het Duitse gedeelte wordt vormgegeven zoals dat langs de rivier de Mosel is te vinden. Stationnetjes als Reil en Bullay worden nagebootst, naast het bekende hangviaduct nabij Pünderich. Ook wordt er een groot industrieterrein gerealiseerd waar het nodige rangeerwerk verricht kan worden.

Op het Friese gedeelte van de modelbaan komt het station Leeuwarden terug, zoals dat ook op onze oude modelbaan aan de Gysbert Japicxstraat was te vinden. Verder wordt Harlinger Haven in de modelbaan opgenomen.

Het ‘Prins Clausplein’ is het hart van de baan die zorgt dat alle schaduwstations en baangedeelten kunnen worden bereikt. Dit maakt dat de H0-baan voor een ieder wat wils heeft te bieden. Zowel op het gebied van personenvervoer als goederenvervoer. Onderstaand een impressie van de werkelijkheid die we in model proberen na te bootsen. Ook is daarop mooi de bouw van de baan te volgen.

Schaduwstation

In 2019 zijn we begonnen met de bouw van de tafel voor de Moselbaan. De tafel is als een open frame gebouwd, van populierentriplex. Dat maakt dat de tafel licht in gewicht is en toch sterk. Daarboven op worden populierentriplex platen gelegd en in de vorm fan het sporenplan uitgezaagd. Het sporenplan is 1:1 uitgeprint zodat het spoor zeer nauwkeurig kan worden gelegd.

Moselbaan

De schaduwstations zijn in bedrijf genomen en uitgebreid getest. De tekeningen voor de bovenbouw van de Moselbaan zijn getekend. Onderstaand is het ontwerp uitgewerkt in digitale tekeningen. Deze vormen de basis voor de verdere bouw van het houtwerk.

De heuvels van de Moselbaan krijgen al aardig vorm. Omdat de heuvels hoog en net verder dan armlengte uitstrekken is geëxperimenteerd met een nieuwe methode. Op de constructie van de heuvels is lichtgewicht gips gebruikt (gips vermengd met schuimkorrels}. Dit gips is op alufolie gegoten dat in een houten frame is gelegd. Dit frame is gemaakt van dunne stroken hout/hardboard. In dit frame is het lichtgewicht gips gegoten en uitgehard. Door gebruik te maken van alufolie blijft het uitgeharde gips los van de ondergrond en kan opgepakt worden en geplaatst worden op een beter werkbare stelling.

Prins Claus Plein

Het Prins Clausplein is, zoals hierboven al is aangegeven, het kloppende hart van de de modelbaan. Het is hét knooppunt waar alle trajecten samen komen en zorgen dat alle trajecten en schaduwstations kunnen worden bereikt. Het gaat hierbij om zowel het 2-rail als het 3-rail gedeelte. De stijgingspercentage van de klim- en daalspiralen bedraagt nergens meer dan 3%. Daarop kunnen alle treinen moeiteloos rijden.